Žijeme v době, kdy se obaly stávají tou nejméně populární součástí většiny produktů. Vnímáme je hlavně jako odpad, který vzniká hned po zakoupení nebo spotřebování výrobku. Výrobci se tak snaží o vývoj co nejekologičtějších obalových materiálů. I my ve Fluidum jsme si dlouho lámali (a vlastně neustále lámeme) hlavu nad tím, jak naše přírodní extrakty zabalit, aby zůstaly v nezměněné kvalitě a aby svými obaly zbytečně nezatěžovaly životní prostředí. 

VIZE DRINKU V KOMPOSTOVATELNÉM OBALU

Od samého začátku jsme chtěli vytvořit produkt, který bude šetrný k přírodě od A do Z. Vysnili jsme si kompostovatelný obal, který můžete s lehkým srdcem vytrousit klidně na procházce v lese s vědomím, že se bez problému v přírodě zcela rozloží. Naše vize zdravého a ekologického nápoje byla prostě dokonalá!   

STŘET S REALITOU PŘINESL VELKÉ ROZHODOVÁNÍ

V praxi však nebylo vůbec jednoduché najít materiál, který by extrakt uchoval v nezměněné kvalitě. Kompostovatelný obal, bez nepropustné vrstvy, tekutinu neochrání. Začal by se totiž rozkládat dříve, než by produkt doputoval k zákazníkovi. Ani nabízené jednodruhové, recyklovatelné obaly, nebyly to pravé. Vyžadovaly totiž, abychom naši přírodní recepturu znehodnotili syntetickými konzervanty. Museli jsme tedy učinit zásadní rozhodnutí. Buď svému nápoji ponecháme naprosto čisté složení a zabalíme ho do jednorázového obalu, nebo zvolíme recyklovatelný materiál, ale recepturu poškodíme umělými složkami.

KVALITA PRODUKTU JE PRO NÁS ROZHODUJÍCÍ

Motivovala nás touha přinést lidem unikátní nápoj, nekompromisně prospěšný tělu i mysli. Změnou složení by Fluidum přišlo nejen o svoji unikátnost, ale i o svoji samotnou podstatu. Přirozenost a čistota našich extraktů je pro nás prioritou, a proto jsme zvolili stávající primární obal, sáček, díky kterému mohlo Fluidum zůstat bez syntetických aditiv či konzervantů.

Naše současné sáčky se skládají ze dvou druhů plastu, konkrétně PET a PE, a z hliníku. Několikasložková fólie s ochrannou hliníkovou vrstvou umožňuje uchovat extrakt v té nejvyšší kvalitě a bez přidaných konzervantů. Takové sáčky jsou ale bohužel jednorázové, i proto jsme pro ně zvolili velmi nízkou gramáž.

V hledání nového vhodného recyklovaného a recyklovatelného materiálu fólie rozhodně neustáváme. Vývoj jde rychle kupředu, a to nás naplňuje optimismem. 

Sáčky s extrakty ručně balíme do papírových krabiček, které jsou plně recyklovatelné. K povrchové úpravě papíru záměrně nepoužíváme žádné parciální laky ani laminaci, čímž usnadňujeme jejich recyklaci.

ŠETRNOST, KTERÁ NENÍ ZA OBALY VIDĚT

Obal je jen jedním z kousků skládačky. Ekologie pro nás sahá mnohem dál. Přemýšlíme nad spotřebou zdrojů a energií při výrobě, nad dalším zpracováním už použitých surovin a opakovaným využitím obalových materiálů, nad tím kolik odpadu skutečně vytváříme a proč, jak dlouho a daleko k nám (nejen) suroviny cestují…a jaký mají všechna tato témata výsledný reálný dopad na životní prostředí. 

Pokud chceme skutečně objektivně posuzovat udržitelnost konkrétních výrobků, je třeba, kromě obalů, zkoumat i jejich celkový výrobní a logistický proces. Příroda a její zdroje jsou pro nás posvátné a chceme je chránit. Dopad našich extraktů na životní prostředí vnímáme komplexně. Věříme, že jenom tak to má skutečně smysl. 

Více informací si můžete přečíst v našem KODEXU UDRŽITELNOSTI