Sypaný čaj a kávovar na kapsle? Problémová dvojka!

Fluidum kapsle s tekutým extraktem uvnitř vznikly jako výsledek naší touhy po dalším využití už existujících přístrojů na přípravu kávy. Tyto kapsle jsou speciálně navržené pro přípravu lahodných bylinných i klasických čajů a umožňují přípravu kvalitního nápoje zmáčknutím jediného tlačítka.

A proč vlastně není pro přípravu čaje v kávovaru na kapsle vhodné použití kapslí, naplněných sypaným čajem nebo sušenými bylinkami?

Jedním z hlavních důvodů je specifická potřeba různých teplot vody pro různé druhy čajů. Zatímco černý čaj vyžaduje vodu téměř o teplotě varu, pro zelené čaje je ideální teplota vody nižší, aby nedošlo k přepálení listů a následné výrazné hořkosti nápoje. Kapslové kávovary jsou navrženy pro přípravu kávy, která vyžaduje konkrétní teplotu vody (obvykle je voda v těchto kávovarech ohřívána na teplotu kolem 86°C až 89°C) a tlak, což ne vždy odpovídá ideálním podmínkám pro extrakci nejlepších chutí a aromat z čajových listů.

Dalším důvodem je omezení v možnosti manipulace s časem louhování, který je pro různé druhy čajů různě dlouhý. Kapslové systémy nabízejí rychlou a konzistentní přípravu, ale nedovolují upravit dobu louhování čaje podle vlastních preferencí.

Příprava bylinného čaje v kapslových kávovarech představuje další soubor výzev, které přesahují obecné problémy spojené s teplotou vody a dobou louhování, typické pro černé nebo zelené čaje. Bylinné čaje se často skládají z různorodých sušených bylin, květů, koření i jiných přírodních ingrediencí a pro optimální uvolnění svých aromat a účinných složek vyžadují specifické podmínky louhování. Tyto podmínky se mohou značně lišit v závislosti na typu a kombinaci použitých bylin.

Specifika bylinných čajů, jako je potřeba delší doby louhování a nižší teploty vody pro některé druhy bylin, aby nedošlo k poškození jejich delikátních chuťových profilů a terapeutických vlastností, jsou v rozporu se základními charakteristikami kapslových kávovarů. Ty jsou navrženy pro rychlou a vysokotlakou přípravu nápojů, což je ideální pro kávu, ale ne pro bylinné čaje.

Oproti tomu představují Fluidum kapsle s tekutým bylinným a čajovým extraktem, kompatibilní se systémem Nespresso®, inovativní řešení, které tyto problémy a výzvy řeší. Fluidum respektuje specifické potřeby jednotlivých surovin ve fázi extrakce, takže pak díky přesnému dávkování a koncentraci tekutého extraktu mohou Fluidum kapsle nabídnout konzistentní kvalitu a chuť výsledného nápoje, aniž by bylo nutné se starat o správnou teplotu vody nebo dobu louhování.

Tento způsob přípravy poskytuje pohodlí a rychlost bez kompromisu v chuti nebo kvalitě hotového nápoje.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz